Hangulat vagy fényáradat?

A hálószoba megvilágítása

 

Amikor új lakásba, házba költözünk és jó esetben lehetőségünk van egy hálótér kialakítására is, akkor sokszor felmerül a kérdés, hogy a világítás milyen is legyen? Hangulatosat szeretnénk, vagy inkább arra törekszünk, hogy az alvóterünk – persze nem éjszaka – fürödjön a fényben. A bőség zavarában sokszor végképp nem tudunk dönteni, szerencsére annyira széles a választék világítótestek terén is.

Én azt gondolom, hogy egy hálóhelyiség mennyezeti megvilágítása fontos ugyan, de nem arra kell fektetni a fő hangsúlyt. A hálóban általában aludni, esetleg olvasni szoktunk. Pontosabban olyan dolgokat, melyekhez nincsen szükség mennyezeti erős világításra. Olvasáshoz például az ágy fölé függeszthető, úgynevezett falikar rendkívül praktikus. Ágyban fekve könnyen fel – és lekapcsolható, pontosan oda világít, ahová kell. Nagyon szép kivitelben készülnek, minden ízlésvilág megtalálja a számára megfelelőt. Kedvünkre válogathatunk az ágyunkhoz és a hálóbútorokhoz illő fa, fém, műanyag, üveg változatokból.

A másik jó dolog egy hálószoba világításánál az éjjeli szekrényen elhelyezhető kislámpa. Szépsége és hangulatos világítása mellett azért is praktikus, mert éjszakai ébredéskor közvetlenül a közelünkben van. Nem kell a villanykapcsolóhoz mennünk, ha megébredünk, és még párunkat sem ébresztjük fel a csekély fénnyel.

Fényerő szempontjából nem annyira, de látványnak mindenképp rendkívül szép lehet egy ízlésesen elhelyezett, más bútorokkal is harmonizáló állólámpa. Léteznek olyanok is, melyek olvasólámpával kombináltak, tehát még funkcióját tekintve is sokoldalú.  Így aztán kinézete mellett praktikussága is kedveltté teszi.

Tehát én azt gondolom, ha valaki épp a háló megvilágításán ötletel, vacillál, akkor mindenképp jól dönt, ha e három megoldás közül valamelyik mellett hozza meg a voksát!

Kellemes nézelődést, jó lakberendezést mindenkinek!